
Català: Àloe, séver, atzavara vera, ceba secotrí
Castellà: Áloe, zabira, zabila, zabida, zadiba, pita zabila
Basc: Belarrmintza
Portuguès: Aloés, erva-babosa, babosa, azebre vegetal
Francès: Aloès
Italià: Àloe
Anglès: Àloe
Alemany: Àloe
Nom científic: Àloe vera
Família. Liliàcies
Tot i que aquesta planta no es gaire estesa a Catalunya, l’he posada ja que per diverses raons cada cop està més present a les nostres vides, ja sigui en productes dermatològics o altres usos.
Hàbitat: Originària de l'Índia, pot trobar-se naturalitzada en el nord d'Àfrica i més rarament en el sud d'Europa.
Característiques : Planta perenne de la família de les liliàcies de fins a 60 cm d'alçada. . Fulles suculents en roseta basal, lanceolades, abraçadores amb el marge cobert d'espines, glauques i amb tons rogencs. Flors grogues, acampanades, penjants, de fins a 2,5 cm de longitud en espigues terminals sobre tiges cilíndriques, llenyosos sense fulles. Fruit en càpsula. Pel seu aspecte l’àloe sembla un cactus, però en realitat pertany a la família de les liliàcies, com l'all, el lliri, l'espàrrec o la tulipa. És una espècie de les trucades suculentes, és a dir, que conté una gran quantitat de suc. Precisament aquest suc carregat d'extraordinàries propietats és el que la converteix en la indiscutible reina de les plantes medicinals.
Ja en 1950 Reynolds va descriure en un estudi al voltant de 250 tipus d’àloes diferents. Un nou recompte realitzat en 1998 llançava la xifra de 340 espècies. La hibridació per pol·linització o per manipulació humana és constant, per la qual cosa el nombre de noves espècies no para d'augmentar. D'entre tots els àloes només alguns posseeixen propietats terapèutiques (àloe vera barbadensis, àloe arborescents, àloe feroç, àloe chinensis, àloe socotrina, àloe vulgaris). Aquí ens referirem a l’Àloe Barbadensis Miller, també conegut com àloe vera (veritable àloe), espècie que per les seves extraordinàries qualitats centra la majoria dels estudis, i de la qual s'han constatat mitjançant multitud d'assajos i anàlisis bioquímiques que posseeix un còctel de molècules actives que interactuen sinèrgicament i resulten essencials per a la prevenció i curació de nombroses malalties i dolences.
L’àloe és una planta que creix espontàniament a les zones rocoses i àrides, normalment entre els 600 i 1800 m d'altitud. És molt comú a Àfrica (d'on procedeix), especialment en Província del Cap (Sud-àfrica) i a les muntanyes de l'Àfrica tropical; també podem trobar-los en el Carib, Amèrica Central i del Sud, Xina, Tailàndia, Cambodja, Pakistan i en algunes regions d'Estats Units (Texas, Florida).
L’àloe és una planta herbàcia i perenne, de fulles grans, allargades i suculentes, còncaves i planes en la part superior, i convexes en la inferior, generalment dentades i espinoses. La trobem disposada en roseta o mata, amb tija o sense ell. La seva inflorescència parteix d'una espiga composta per diversos gotims llargs recoberts per un gran nombre de flors petites i acolorides, normalment grogues, vermelles o taronges. La seva qualitat de planta xeròfila la vincula a sòls àrids, bé drenats i amb lleugers desnivells, encara que també poden créixer en terra fèrtil sense reg, sempre que un talús i un bon drenatge permetin l'eliminació de l'aigua sobrant.
És, com totes les liliàcies, fanerògama, és a dir, posseeix flors i per tant pot reproduir-se mitjançant llavors. No obstant això, en créixer en climes adversos i en condicions difícils ha desenvolupat la qualitat de produir clons, petits plançons que neixen a partir de la planta mare pel mètode conegut com a vegetatiu.
Com ja hem dit l'àloe és un planta suculenta, i com tal es troba a les regions semidesértiques, on les precipitacions són escasses i la humitat del sòl baixa. Per resistir la sequera l’àloe ha desenvolupat una sèrie de característiques específiques amb les quals solucionar els seus problemes. Per a això posseeix una complexa i eficient xarxa de petites arrels que absorbeixen ràpidament la humitat. Els seus teixits cel·lulars són esponjosos i tous per emmagatzemar millor l'aigua i evitar que s'evapori, contenen un mucílag (substància vegetal que té la propietat d'absorbir l'aigua i retenir-la) que alimenta a la planta i facilita la fotosíntesi. Una altra característica que afavoreix la retenció d'aigua són els estomes, petits orificis situats en la superfície de les fulles que obren per realitzar l'intercanvi gasós que origina la fotosíntesi, i es tanquen quan aquesta funció ha estat realitzada, evitant així l'evaporació. Una particularitat de l'àloe vora és que, a diferència de la majoria de les plantes, utilitza el dia per a l'absorció d'anhídrid carbònic, mentre que a la nit expulsa oxigen.
És molt comú confondre els àloes amb els agaves, coneguts comunament com a pites. A diferència dels àloes els atzavares són durs i fibrosos, amb espines més fortes i agudes, només floreixen una vegada al llarg de la seva vida i les seves fulles joves no s'agrupen de forma cònica.
Components actius:
· Àcids: glutamínic, aspàrtic, aloètic, fòrmic, palmític i esteàric. (Planta) ascòrbic ( Fulles)
· Olis essencials: Cineol, cariofilé, pinè,
· Minerals: calci, magnesi, potassi, zinc, fòsfor, manganès, alumini, (Fulles)
· Aminoàcids : Aloïna, àloesina, arginina, barbaloïna, glicina, glutamina, histidina,
serina ( Planta)
· Tiamina
Propietats medicinals:
Sèver: Dels àloes s'utilitza el sèver per a l'elaboració de productes medicinals. El sèver s'obté a partir de la saba de les fulles. La seva extracció és molt antiga i es remunta a l'època dels àrabs . Es realitza un incisió i es recull el líquid que traspua de la mateixa. Aquest es condensa per medi de calor i, una vegada solidificat, serveix per a realitzar preparacions que es presenten fonamentalment en forma d'extractes, pols seca, tintura mare, càpsules o comprimits. D'igual manera entra en la composició de molts productes cosmètics. No sol prendre's la planta directament, ja que internament, sinó es respecten les dosis, pot resultar mortal i , en ús extern pur, pot danyar la pell.
Ús intern
Digestiu i colagog: En casos d'inflamació de l'estómac, gastritis i úlceres gàstriques el sèver té un potent valor recuperador de la mucosa gàstrica, així com colagog - drenatge de la bilis. ( Comprimits o gotes, repartits al llarg del dia , sense sobrepassar la dosi de 0.5 gr. per dia )
Laxant i purgant : Augmentant les dosis anteriors en cada una de les preses - Recordi que la dosi total diària no ha de sobrepassar els 0,5 gr. dia -l'àloe resulta laxant i en casos més extrems purgant. Esta propietat es deu a la influència de l'aloïna que augmenta els moviments peristàltics de l'intestí. ( Com a laxant prendre 0,03 gr. d'extracte sec i esperar la reacció que es produeix al cap de 6 a 8 hores. Si desitja un efecte purgant la dosi ha de ser de 0,1 gr.)
Ús extern
Vulnerari: El sèver posseeix propietats antisèptiques, bactericides, antiinflamatòries , hidratants i regeneradores. Aplicat sobre la pell, resulta ser un dels millors remeis contra la curació de les ferides, llagues, úlceres, cremades, picadures d'insectes etc. es per això que entra en la composició de moltes cremes per a la cura de la pell, havent demostrat el seu poder de curació en la psoriasi i acne juvenil. D'igual manera s'ha demostrat el poder de curació del suc de l'àloe vera en la curació de la cremades produïdes per radiacions. D'igual manera s'utilitza com a protector solar i regenerador de les cremades per exposició al sol.
( Es pot utilitzar directament sobre la pell, una vegada remoguda l'epidermis, en forma d'emplastres. També hi ha la possibilitat de picar-la, convertint-la en pasta, una vegada remoguda la fibra) ( Una altra possibilitat consisteix en utilitzar el gel de les fulles fresques que s'obté tallant un fulla amb un ganivet ben esmolat i , per la part on no hi ha tall, anar estrenyent-la fins a obtenir el líquid que pot aplicar-se sobre la pell. )
Dentifrici: El suc de la planta posseeix un valor tonificant i astringent, resultant molt útil en casos de gingivitis, aftes o altres afeccions de la boca ( rentades amb el suc de la planta diluït al 50 % en aigua )
Amigdalitis: Igualment podem realitzar gargarismes amb la preparació anterior per a combatre les angines.
4.- Aplicacions i usos terapèutics
La planta d'àloe vera s'utilitza per resoldre molts problemes, principalment els relacionats amb la pell, encara que no tots. Aquí presentem ordenats alfabèticament algunes de les seves aplicacions terapèutiques més importants.
ACIDESA D'ESTÓMAC
L'àloe normalitza el pH, redueix l'acidesa d'estómac i afavoreix l'equilibri dels bacteris gastrointestinals. A més, l’àloe-emodina actua sobre la mucosa intestinal, regulant el seu correcte funcionament.
ANTIENVELLIMENT
A l'àloe se li atribueixen propietats rejuvenecedoras, ja que té una gran capacitat d'augmentar la producció de cèl·lules fibroblásticas, que es troba en la dermis i són les responsables de la formació de col·làgen, a més d'aportar-li protinas, que mantenen la pell tersa i flexible. En accelerar-se la producció de col·làgen s'atenuen les arrugues existents i es redueix l'aparició d'altres noves.
ARTRITIS I REUMATISME
L'artritis és una inflamació que afecta a les articulacions, provocant rigidesa i dolor intens. En algunes ocasions augmenten el líquid sinovial, que lubrica les articulacions, la qual cosa provoca inflor i impedeix la llibertat de moviments.
El reumatisme és un trastorn inflamatorio que afecta els teixits tous, lligaments, tendons i músculs que envolten les articulacions.
La capacitat enzimàtica de l'àloe vora afavoreix la completa digestió dels nutrients, evitant la formació de substàncies no digerides, responsables de la reacció antigen-anticòs, molt comú en la major part dels processos reumáticos i artríticos.
A més, l'àcid acetilsalicílico que es troba en aquesta planta contribueixi en gran mesura a reduir el dolor i la inflamació que provoquen els processos reumatoides o artríticos.
ASMA
L'asma és un problema respiratori que sol anar acompanyat de bronquitis. Durant una crisi asmática el malalt sent una gran dificultat per respirar i sol sentir-se sufocat, amb el pit oprimit i carregat, i ha de tossir a fi d'alliberar-se d'aquesta mucosidad. L'àloe té un efecte broncodilatador i ajuda a alleujar amb rapidesa aquests símptomes. Però també és inmunomodulant i antiinflamatori, per la qual cosa redueix els símptomes de l'asma al·lèrgic.
CAIGUDA DEL CABELL
L'estrès, una mala dieta, els trastorns hormonals o el mal ús dels cosmètics capil·lars fan que vagin augmentant de forma important entre la poblaciónlos problemes relacionats amb la caiguda del cabell, i cada vegada més persones acudeixen a les consultes dels dermatólogos. L'àloe és una solució molt efectiva, ja que té una composició similar a la queratina, i la composició dels seus complexos d'aminoàcids és idèntica a la del folíclo del cabell. A més exerceix una acció bactericida i fungicida que elimina la seborrea, mentre que la seva acció enzimàtica arrossega les cèl·lules mortes del cuir cabellut.
CICATRITZACIÓ DE FERIDES
L'àloe permet una cicatrització més ràpida (fins a un 50%) sense que es formin queloides, ja que reconstrueix els teixits, sense impedir mentrestant, que l'oxigen arribi a la ferida.
COAGULANTE
El seu contingut en calci, potassi i cel·lulosa fa que l'àloe provoqui en les lesions una xarxa de fibres que asseguren les plaquetes de la sang, ajudant al fet que coagulin i cicatritzin.
COLESTEROL
Consumit habitualment en forma de suc, aquesta planta medicinal pot reduir els nivells de colesterol, gràcies a que conté ingredients que ho emulsionen i faciliten la seva eliminació de l'organisme. Segons alguns estudis, una dosi diària de suc d'àloe pot disminuir el nivell de colesterol en la sang entre 12 i 14 punts.
DENTS
L'àloe té una acció bactericida sobre la placa dental, redueix la seva proliferació i permet una neteja profunda de les dents.
DIGESTIÓ
Aquesta planta és molt rica en els enzims de la digestió, i rehidrata i regenera l'aparell digestiu, neutralitza el pH (com a agent alcalinitzador) i estimula la flora bacteriana, millora l'absorció de les substàncies nutritives i la destrucció dels residus. Elimina així mateix les flatulències que poden produir els residus gàstrics.
DOLOR
Té un efecte sedant gràcies al seu contingut en analgèsics naturals, per les seves propietats antiinflamatòries i la seva capacitat de penetrar en les capes més profundes de la pell.
HIDRATANT
És un humidificador perfecte per a la pell, d'una banda gràcies a la seva capacitat de transportar nutrients i humidificar totes les seves capes facilitant la seva total absorció; d'altra banda a causa de l'acció dels polisacàrids, que exerceixen un efecte barrera, impedint la pèrdua d'aigua natural de la pell.
HIPERTENSIÓ
Segons alguns autors, el consum continuat d'àloe vora normalitza la tensió arterial en poques setmanes.
TAQUES
L'àloe s'empra com a tractament contra la hiperpigmentació cutània (taques en la pell), habitual en persones d'edat avançada i cada vegada més entre els joves que s'han exposat massa al sol. Elimina l'acumulació de melanina causant de les taques fosques. Per aconseguir aquest efecte no és necessari acudir al gel, n'hi ha prou amb aplicar directament la fulla d'àloe sobre la pell.
PELL
A més de les seves accions hidratant, antisèptica, antibiòtica i antibacteriana, el gel d'àloe vora augmenta fins a en 8 vegades la producció de les cèl·lules responsables del col·làgen natural. Totes aquestes propietats afavoreixen la regeneració cel·lular i, per aquest motiu, aquesta planta troba aplicacions en la cura de problemes de diferent tipus: acne, psoriasis, dermatitis, cel·lulitis, èczemes, hemorroides, arrugues, berrugues...
PROTECCIÓ CONTRA RAJOS UVA
Els rajos ultraviolat alfa (UVA) són els principals responsables de les cremades solars que, a curt termini poden provocar dolor i, amb el temps, l'envelliment i, fins i tot, càncer de pell. L'arma principal que té el cos per defensar-se de les radiacions UVA és el pigment de la pell, la melanina, que actua com una barricada, absorbint-los i dispersant-los.
Que el color d'una persona sigui fosc, s'explica perquè existeix més melanina en les capes exteriors de la seva pell, encara que això no li garanteix una protecció total enfront de l'efecte del sol. Molts dels filtres solars que existeixen al mercat contenen components que dispersen els rajos UVA d'una manera similar a la melanina. Alguns d'ells inclouen àloe vora per hidratar la pell seca i danyada, i formar una pantalla protectora contra ells.
PSORIASIS
La psoriasis és una malaltia d'origen encara desconegut que, curiosament, es dóna en tots els països del món. Es caracteritza per l'aparició de taques circulars de pell escamosa, rosades o de color vermell morat. Es localitza sobretot a la zona dels genolls i els colzes i, de vegades, en el cuir cabellut o en la part superior del front. En explicades ocasions apareix en el rostre.
Un dels principals problemes d'aquesta malaltia és que, en el moment en què apareix, tendeix a persistir durant molt temps i és extraordinàriament difícil de guarir, encara que no és contagiosa. Tots els tractaments existents en l'actualitat són, en el millor dels casos, simples pal·liatius i alguns, com els corticoides, solen tenir nombrosos efectes secundaris.
Fa alguns anys que els metges estan tractant aquesta afecció amb cremes d'àloe, combinades amb el consum intern d'aquest i una dieta equilibrada (amb exclusió absoluta d'aliments processats, sucres i grasses animals) reforçada amb complexos vitamínics i antioxidants.
CREMADES
L'eficàcia de l'àloe vora per tractar les cremades és deguda a tres factors que actuen de forma conjunta. En primer lloc els components de la planta tenen una estructura com la de l'àcid acetilsalicílic (aspirina) que, combinat amb el magnesi, també present en aquesta planta, produeixen un efecte anestèsic a la zona tractada. En segon lloc, cobreix un ampli espectre antimicrobià, la qual cosa afavoreix l'asèpsia de la cremada i evita la seva infecció. I, finalment, actua sobre el mecanisme de les prostaglandines, a través del com la cèl·lula manté la seva integritat.
L'àloe vora accelera el procés de curació de les cremades, estimula el creixement de cèl·lules sanes de la pell i limita la producció del teixit de les cicatrius. Encara que es desconeix l'explicació d'aquest mecanisme, diversos estudis han constatat que l'àloe produeix una regeneració tan ràpida en l'organisme, que noves cèl·lules cutànies de l'epidermis es tanquen al voltant de la zona afectada sense produir crosta ni cicatriu. El cos segueix produint una protecció semblant a una crosta, però aquesta no té una textura gruixuda i aspra. Per sota d'ella es troba el teixit cutani sa i no el teixit queratinitzat ni el d'una cicatriu.
SEBORREA
Combat la seborrea principalment en virtut de la seva acció antibacteriana i fungicida.
TÒNIC I RECONSTITUENT
En funció del gran cabal de nutrients que aporta el suc d'aquesta planta, pot emprar-se només com a tònic i reconstituent, sempre que s'hagi eliminat acuradament l'aloina. Són moltes les persones que beuen suc d'àloe com a prevenció o com desintoxicant natural. A més, en tenir 8 calories per cada 28 grams de suc, també resulta adequat per a aquelles persones que segueixen dietes d'aprimament.
TORTES I ESQUINÇOS
Les cremes d'àloe són molt populars entre els esportistes que es dediquen a l'atletisme, i molts entrenadors utilitzen gel d'àloe barrejat amb aspirina per tractar el dolor i els vessis perifèrics relacionats amb les totes i esquinços. Pel que sembla, l'extraordinari poder de penetració de la planta introdueix ràpidament l'aspirina a través de la pell, facilitant el seu pas al corrent sanguini. En unir-se els efectes analgèsics i antiinflamatoris de l'aspirina i l'àloe, el resultat és ràpid i eficaç.
ÚLCERES BUCALS
L'àloe s'empra per tractar gingivitis, úlceres bucals, butllofes i hermes simple. El gel redueix el dolor, el sagnat i la inflamació, al mateix temps que és bactericida, antiviral i fungicida. S'usa fins i tot per combatre el carrall, doncs inhibeix el creixement del streptococus mutants, bacteri responsable del mateix. El fosfat de manosa, un dels ingredients del gel, actua com a agent de creixement dels teixits i s'ha comprovat el seu efecte cicatritzant sobre diferents tipus d'úlceres, especialment les bucals.
VARICEL·LA
L'ús tòpic del gel d'àloe calma el pruït, desinfecta i cicatritza sense produir queloides.
Creences d’un temps passat
Encara que no ha pogut constatar-se, el més probable és que l'àloe s'usés ja en la prehistòria. Si considerem que durant el paleolític l'home basava la seva supervivència en els productes que prenia de la naturalesa resulta versemblant pensar que, observant la sorprenent capacitat d’auto curació i cicatrització que posseeix aquesta planta, sentís l'impuls d'utilitzar-la per guarir i cicatritzar les seves pròpies ferides.
Els primers testimoniatges fidedignes sobre el coneixement de l'àloe per part de la humanitat els trobem a Egipte. Daten aproximadament del 3000 a. de C., són representacions pictòriques que adornen algunes tombes i monuments funeraris. Existeixen dibuixos en els quals es representa la planta de l'àloe atribuïts a un pintor de cort que va viure durant la dinastia del primer emperador xinès, Fu-Hsi, cap al 2700 a. de C.
La notícia epigràfica més antiga que es conserva sobre l'ús medicinal de l'àloe vera apareix en unes taules d'argila cuita que procedeixen de Sumèria, van ser escrites cap a 2100 a. de C. i en elles es descriuen mitjançant signes cuneïformes les propietats laxants de la planta.
A pesar que l'àloe se cita en textos anteriors, com els còdexs de l'emperador Shon-Nung (cap al 1800 a. de C.), o algunes taules babilòniques d'aquesta mateixa època, es considera el papir Ebers o El Llibre Egipci dels Remeis ( 1550 a. de C. ) com el primer compendi mèdic en el qual apareixen fórmules per a la fabricació d'elixirs amb el suc d'àloe.
Els metges tradicionals de l'antiga Xina la van considerar com una de les plantes amb majors propietats terapèutiques i la van cridar "el Remei Harmònic ". Entre els còdexs més antics figura el Llibre de les herbes medicinals, una autèntica enciclopèdia escrita en 10 toms en la qual s'aconsella aplicar-se àloe com un eficaç remei contra cremades, esquinços, torceduras, ferides, picades i tot tipus de lesions externes. Així mateix es recomana la seva ingestió per tractar afeccions renals, hepàtiques, digestives i com a laxant, reconstituent i tònic general.
Ja al segle I de nostra era, el botànic i metge grec Dioscòrides (41-90 d. de C.) es refereix a l'àloe, atribuint-los propietats purgants, preventiu d'infeccions, enfortidor de l'estómac i intestins, calmant del dolor i eficaç en el tractament de nafres, cremades, hemorroides, corts, alopècia, èczemes. Situa així mateix l'origen de la majoria de les espècies d'àloe a Àfrica, distanciant-se així de Teofrast, que ho creia oriünd del llunyà orient. L'obra de Dioscòrides va exercir una enorme influència al món àrab, on es va difondre extensament, gràcies a això l'àloe gaudeix avui d'una merescuda bona fama al món musulmà.
En moltes regions del sud d'Àfrica, com el Cap de Bona Esperança, Etiòpia i Somàlia s'usava l'àloe des de temps immemorials per rentar el cos i els cabells. Amb el que aconseguien una eficaç protecció contra el sol i un fantàstic repel·lent de tot tipus d'insectes, ho usaven així mateix per eliminar la seva olor corporal quan anaven de caça i per guarir-se tot tipus de ferides.
Durant tota l'Edat Mitjana l'àloe va seguir formant part de l’acerb cultural, a pesar que alguns textos grecollatins es van perdre o van ser mal traduïts, l'àloe es va seguir utilitzant com a tònic estomacal, purgant, cicatritzant, desinfectant Es diu que els templaris prenien un beuratge a força de cànem, va venir de palmera i polpa d'àloe bullits al que cridaven "elixir de Jerusalem", i al que atribuïen la seva bona salut i la seva longevitat.
Encara que fins a finals del segle XV i principis del XVI no es desenvolupa la botànica com una ciència pròpiament aquesta, el cultiu de plantes medicinals està documentat ja al segle XIII. L'invent de la impremta va difondre la nova ciència per tot el món. També Colon, en els seus viatges a Amèrica, va observar com utilitzaven l'àloe en diferents illes del Carib parar guarir butllofes, ferides i picades d'insectes:
Durant la Segona Guerra Mundial es va redescobrir el valor terapèutic de l'àloe i ha estat en els nostres dies quan les seves propietats s'han provat clínicament.
Curiosament, el primer assoliment de l'àloe en el seu reconeixement mèdic es va produir quan van aparèixer els primers aparells de rajos X. Gràcies a les investigacions dutes a terme pel doctor Collins i el seu fill a partir de 1934 es va comprovar l'extraordinària eficàcia d'aquesta planta per guarir les cremades que, al principi, els rajos x produïen a pacients i metges. A partir d'aquestes investigacions, que es van perllongar durant 20 anys, l'àloe va recobrar la seva popularitat i es van recuperar moltes de les aplicacions perdudes durant l'Edat Mitjana i el Renaixement, diversos estudis, principalment a Estats Units i l'antiga URSS van demostrar les propietats curatives de l'àloe en malalties tals com a úlceres, èczemes, cremades i un ampli espectre de malalties cutànies. El 1964 Salisbury i Lorezzeti van demostrar que l'àloe inhibia l'acció d'alguns bacteris, com la salmonel·la o l'estafilococ, causants entre altres afeccions dels furóncols o la febre tifoide.
En la dècada dels seixanta diversos metges americans van demostrar que l'àloe inhibia el desenvolupament de gran varietat de microbis causants de diversos tipus d'infeccions; a Japó es van demostrar les seves propietats antiinflamatòries i en 1970 el farmacèutic Bill Coats va aconseguir separar l’aloïna de l'escorça i estabilitzar el gel pres de la fulla afegint-hi vitamina C (àcid ascòrbic), vitamina I (tocoferol) i sorbitol, la qual cosa va massificar l'ús de l'àloe.