70 Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià

70 Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià

El film colombià “Los reyes del mundo” de Laura Mora guanya la Concha d’Or.

     En una edició discreta, sense grans sorpreses, amb un cinema espanyol i català que ha exhibit bon múscul, la cineasta colombiana Laura Mora amb la coproducció internacional “Los reyes del mundo” s’ha endut la Concha d’Or del 70è Festival de Sant Sebastià. En el seu segon llargmetratge de després de “Matar a Jesús” (2017), la cineasta retrata el viatge incert i a l’interior del país de diversos nois d’un barri pobre de Medellín. Amb ingredients onírics, surrealistes i simbòlics, a la manera del realisme màgic, el trajecte sense futur d’aquests joves pàries de la terra s’emmarca en el rerefons de la restitució de terres després d’anys de guerra a Colòmbia. Es tracta Concha de Plata a la millor direcció va ser pel japonès Genki Kawamura amb la seva òpera prima “Hyakka/A hundred flowers”. Un film que es vol sensible i subtil, però que resulta embafador en molts moments, sobre una dona, Yuriko,  que pateix demència mentre el seu fill, Izumi, reviu els records de la seva infància associat a l’abandó de que va ser objecte per la seva mare després d’anar-se’n a viure amb un altre home. 

      El cinema oriental ha sortir reforçat del palmarès amb el premi al millor guió pels xinesos Dong Yun Zhou i Wang Chao pel film dirigit per aquest darrer, “A woman”, un melodrama femení sobre una heroïna sacrificada a través del temps, des dels anys 60 de la Revolució Cultural de Mao fins els anys 80. La millor interpretació protagonista, ex aequo, ha recaigut en la jove catalana Carla Quílez pel seu paper de nena que s’ha d’enfrontar a la maternitat al costat d’altres mares joves en el centre d’acollida que dona títol al film, “La maternal”, de Pilar Palomero, la directora saragossana de “Las niñas” (2020), Goya a millor direcció novella i i millor guió.  També ha resultat premiat Paul Kircher en el film francès “Le lycéen” de Christophe Honoré, al costat de Juliette Binoche, que interpreta un jove trasbalsat per la mort del pare.

      El premi a la millor interpretació de repartiment ha estat per Renata Lerman, filla del propi director del film argentí “El suplente”, Diego Lerman, sobre un professor en un institut en un barri conflictiu on els narcos imposen la seva llei. El premi a la millor fotografia ha estat pel director de “Pornomelancolía”, Manuel Abramovich. En un palmarès amb significativa presència de dones directores, la cineasta americana Marian Mathias ha rebut el Premi Especial del jurat per “Runner” per la proposta més radical del certamen, una història senzilla, quasi abstracte, amb moments destacats enmig d’un to general monòton i ensopit, i que veu d’influències com la pintura d’Edward Hopper o el cinema de Terrence Malick i Béla Tarr. D’altra banda, la notable pel·lícula catalana “Suro” de Mikel Gurrea ha aconseguit guardons, encara que fora del palmarès oficial, com el Premi Irizar del Cinema Basc i el premi de la crítica internacional Fipresci.

       Entre altres guardons més enllà de la Secció Oficial, apuntar que “Godland” de Hylnur Pálmeson, procedent de secció paral·lela de Canes, Un Certain Regard, ha guanyat el premi a la millor pel·lícula de la secció Zabaltegi-Tabakalera. El premi del públic de la secció Perles d’altres festivals ha estat per l’argentina “Argentina, 1985” de Santiago Mitre sobre el judici a les juntes militars de la dictadura de Videla, amb Ricardo Darín com Julio Strassera i Peter Lanzani com Luis Moreno Ocampo, components ambdós de l’equip jurista de la fiscalia encarregats de perseguir els delictes de tortures i desaparicions. D’altra banda, “As bestas” de Rodrigo Sorogoyen,  amb el seu clima de tensió insuportable, ha estat mereixedora del premi del públic d’aquesta secció a millor pel·lícula europea. 

Joan Millaret Valls