Aliments per l'ànima

Aliments per l'ànima

Vaig llegir un article en la revista Integral que em va sorprendre, perquè els set aliments que considera imprescindibles en una dieta que cuidi les emocions són tots vegetals.
Els set aliments citats són: arròs integral, pomes, llenties, alvocats, civada, espinacs i enciams. El títol de l'apartat que descriu aquests set aliments és “Aliments per a l'ànima”. Sorprèn a priori la idea que uns aliments siguin específicament per a l'ànima i crida l'atenció que siguin aquests i no altres i que siguin set i no més de set, ni menys.
En aquests moments dóna la sensació que tot el que dugui la paraula dieta és bo. Tot el món hauria de fer segons la moda actual algun tipus de dieta. La dieta hipocalórica, la dieta dels grups sanguinis, la dieta proteica, per no parlar de les dietes específiques, com la del colesterol o qualsevol tipus de dieta restrictiva.

En realitat aquests 7 aliments són boníssims pel seu alt contingut en nutrients, però l'afirmació de la seva utilitat per a cuidar les emocions, en realitat no deixa de comportar al meu entendre una dosi important d'operació de màrqueting.

-L'arròs integral gràcies a la fibra de la seva pela, a diferència de l'arròs blanc, aporta hidrats de carboni que es transformen en glucosa d'absorció lenta. Les vitamines del grup B que conté se sol considerar que tenen una acció benèfica sobre el sistema nerviós. És digestiu i bullit amb verdures és fantàstic.

-Les pomes són aliments neutres de fàcil digestió i aporten energia. Són considerades útils per a diabètics. En la cuina es poden menjar de múltiples maneres: crues, cuites, al vapor, al forn i són aptes per a plats dolços i salats. D'aquí la consideració del seu caràcter neutre.

-Les llenties tenen un excel·lent contingut en proteïnes, ferro i minerals. Són molt riques en àcid fólic. excel·lents per al sistema nerviós. Imprescindibles en qualsevol dieta ja sigui d'adults, nens o ancians. Un aspecte molt interessant és la seva utilitat pel seu contingut en fibres com facilitador del trànsit intestinal.

-Els alvocats, a causa de el seu gran contingut en magnesi i vitamina B12, són beneficiosos per a l'estat d'ànim. També és cert que són altament calòrics. Tenen àcids grassos poliinsaturats, dels considerats beneficiosos.

-La civada és un aliment molt energètic, que ja constituïa l'aliment bàsic dels Hunos. Conté vitamines del grup B (B6 i B5). És ideal per a ser combinada amb fruita, amb verdures o amb fruits secs. Els seus hidrats també són d'absorció lenta.

-Els espinacs, a part del seu conegut contingut en ferro, tenen un alt contingut en magnesi com totes les verdures de color fosc. Aporten, a més, la coenzima Q10 que és protectora del cervell.

-L'enciam té magnesi i un gran contingut en àcid fólic. A causa de la lactupicrina existent en les seves tiges té un poderós efecte calmant i és bo contra l'insomni.

Tots els aliments citats tenen una mica en comú. Tots són vegetals i són aliments considerats útils per al sistema nerviós pel seu aport energètic elevat i perquè contenen com hem vist vitamines i sals minerals. No obstant això algunes consideracions abans de finalitzar:
La ment i les emocions. La ment i l'ànima. Tot junt? Tot regirat?
A través de la sang per altra banda arriben al cervell els set aliments citats i la resta d'aliments ingerits que actuen exercint les seves pròpies funcions al seu torn.
Faltaria demostrar finalment que existeix un tipus de relació tan directa entre aliment menjat i funcionament del cervell com quan premo el botó i s'encén la llum.
Els més crítics encara podran criticar la premissa principal. Acceptem amb tot això que ànima és cervell o funcionament del cervell, però sabem on tenim l'ànima i si aquesta existeix? Sobre la primera part de la pregunta hi ha opinions tan dispars com que està en la glàndula pineal o que es troba en el cor i, per descomptat, els que creuen que enlloc. Sobre la segona part de la qüestió potser avui no tot el món parli de l'ànima ni com metàfora, encara que és sabut que hi ha gent sense ànima. Per tot això m'he permès posar un interrogant al títol de l'article.
No significa no obstant això que no estigui d'acord que -com bé diu l'autora- “quan la qualitat de l'alimentació millora també ho fan el comportament, l'autoestima i l'actitud general davant la vida”i –com no les emocions.

P.J.Bosch

Naturópata.

P.J.Bosch-Naturópata.