Camina amb els ulls

Camina amb els ulls

Caminar amb regularitat s'associa a menys mortalitat. Perquè resulta que quan ens movem, es produeixen centenars de petits canvis al cos.

Caminar només dotze minuts altera 522 dels metabòlits que tenim a la sang, és a dir, les molècules que afecten el batec del cor, la respiració pulmonar i les neurones del cervell.

Per això caminar prevé malalties cardíaques, redueix la pressió arterial i ens ajuda a recordar.

Quan caminem, l'oxigen flueix per tot el cos i té un efecte en els òrgans vitals, la memòria, la creativitat, l'humor i la capacitat de pensar.

A més, cada cop que optem per caminar, reduïm la contaminació atmosfèrica i acústica.

Hi ha centenars de maneres de caminar, però per beneficiar-nos plenament de la naturalesa terapèutica de l'acte de caminar, hem de caminar amb els ulls.

Quan ens trobem en un lloc nou (per exemple, si anem de vacances), el cervell es concentra a escanejar i rastrejar el paisatge desconegut.

Però no cal anar lluny.

Pots intentar anar per un camí nou cada dia i, si això no t'és possible, n'hi ha prou que deixis estar el telèfon mòbil i aixequis el cap per descobrir detalls nous a la ruta de sempre.

Quan camines, els ulls escanegen automàticament el que tenim al davant. Això activa un mecanisme (flux òptic) que calma el sistema de detecció d'amenaces del cervell (l'amígdala) i ens proporciona tranquil·litat.

I encara que la majoria de vegades caminem amb pressa, t'animo a caminar per "perdre't".

Molts cops surto de casa sense rumb i són els moments en què puc ordenar les idees, pensaments i sentiments.

Això té una explicació científica: quan ens perdem, ens exposem a nous paisatges i punts de referència, i obliguem el cervell a posar-se en guàrdia i prendre nota, a interactuar amb l'entorn.

Al cervell li encanta la novetat. Quan el cervell es troba cara a cara amb alguna cosa nova o diferent, de seguida crea vies neuronals, cosa que millora de pas la memòria i la capacitat d'aprenentatge.

Fa uns mesos va arribar a les meves mans el llibre 52 maneres de caminar, d'Annabel Streets, i és el que m'inspira avui a animar-te a descobrir la màgia de caminar.

I per això, molts dels projectes d'Etselquemenges avui són en format àudio. Perquè aprenguis mentre camines, com jo he fet durant anys escoltant altres pòdcasts, escanejant llocs nous que em van inspirar.

A més, vull que això et serveixi també perquè facis esport i t'allunyis de les pantalles.


https://etselquemenges.cat/

Núria Coll