D’A 2023, la cita inexcusable amb el millor cinema d’autor.

D’A 2023, la cita inexcusable amb el millor cinema d’autor.

 La tretzena edició del D’A Festival de Cinema de Barcelona arrenca aquest dijous dia 23 de març amb la pel·lícula inaugural “Crònica de un amor efímero” del francès Emmanuel Mouret, una comèdia romàntica ben singular protagonitzada per l’actor Vincent Macaigne. El festival D’A, inexcusable punt de trobada del millor i més variat cinema d’autor del moment, oferirà més de 100 pel·lícules fins el proper 2 d’abril en diverses sales barcelonines, des del cinemes Aribau a la Filmoteca de la Generalitat o els Zumzeig.

Direccions

     Enmig d’una àmplia oferta destaca especialment una secció consagrada a mostrar aquell cinema que ha passat i ha triomfat en els millors festivals de cinema internacionals del món. Així podrem gaudir de la nova pel·lícula del sud-coreà Hong Sang-soo, “Walk Up”, sobre un cineasta de mitjana edat, interpretat per Kwon Haehyo, alter ego habitual del director, que s’instal·la en un edifici de tres pisos en un pis llogat per una amiga, en una obra que reflexiona sobre la vida i les persones des de la tendresa, la transparència i la simplicitat. També competeix “Stars at Noon” de la francesa Claiure Denis, Gran Premi del Jurat del Festival de Canes, amb un triangle presidit pel desig ambientat a Centre Amèrica amb Margaret Qualley, Joe Alwyn i Benny Safdie, i banda sonora de Tindersticks, que ens deixa a uns personatges atrapats en terra de ningú. 

    Projectat també al Festival de Canes arriba “La mujer de Tchaikovsky” del rus Kirill Serebrennikov, el director de “Leto” o “La febre de Pretrov”, un preciós i aspre melodrama d’època projectat que aborda el tema de l’homosexualitat del compositor Txaikovski a partir de les dissortades vivències de la seva esposa, Antonina Ivanovna Miliukova (Aliona Mikhailova).  Un altre film d’època, aquest provinent del darrer Festival de Sant Sebastià,  és el sumptuós “Il boemo” del txec Petr Vaclav, ambientat en la Venècia de mitjans del XVIII, sobre un compositor txec a la cort, Josef Mysliveček, amb el seu ascens i la seva posterior caiguda en desgracia.

    Es projectarà la radiant pel·lícula d’amor a la professió del teatre, “La gran juventud” de l’actriu i directora franco-italiana Valeria Bruni Tedeschi, a competició en el passat Festival de Canes, un film ambientat a la dècada dels 80 en la prestigiosa escola d’interpretació Théâtre des Amandiers a Nanterre, dirigida per Patrice Chéreau – interpretat per Louis Garrel –. El rus Alexander Sokurov segueix amb els seus retrats desmitificadors de grans personatges històrics a “Fairytale”, una història fabulosa que es desenvolupa en els llimbs i on coincideixen personalitats com Churchill, Stalin, Mussolini o Hitler. 

     “Bowling Saturne” de la francesa Patricia Mazuy és un thriller policíac sobre un psicòpata sexual de la dècada dels setanta que retrata el patriarcat i les masculinitats tòxiques. La directora Teona Strugar Mitevska presenta un film que remou les ferides del setge de Sarajevo, “The happiest man in the world”, amb un antic franctirador, Zoltan, i una supervivent de la guerra dels Balcans, Asja, a la recerca de l’amor a través de diverses cites. El cineasta nord-americà Paul Schrader, autor de cèlebres guions com el de “Taxi Driver” o “Toro salvaje” de Martin Scorsese, conclou la seva trilogia sobre homes solitaris a la recerca de la redempció amb “Maestro jardinero”, després de “El reverendo” i “El contador de cartas”, amb Joel Edgerton com un horticultor metòdic que treballa cuidant el jardí d’una vídua rica (Sigourney Weaver), amb qui manté una estranya relació de servitud.

     La cinematografia portuguesa participa amb la bonica comèdia metacinematogràfica “El trío en mi bemoll” de la cineasta portuguesa Rita Azavedo Gomes sobre el rodatge de l’adaptació cinematogràfica de l’única obra de teatre que va escriure el cineasta francès Éric Rohmer i a ritme de Mozart. Mentre que el director Joao Pedro Rodrigues té un film paramusical i desacomplexadament gai, “Fuego fatuo”, presentat a la Quinzena dels Directors de Canes, amb un príncep reial que vol ser bomber i s’acaba enamorant del seu instructor negre.

Altres seccions

     El D’A és un festival versàtil que es complerta amb moltes altres seccions com Talents. S’hi podrà veure films com “Plan 75” de Chie Hayakawa, després de passar per la secció Un Certain Regard del Festival de Canes i ser la candidata del Japó als Oscar. Aquesta pel·lícula retrata el dia a dia d’una àvia i altres personatges en una Japó d’un futur proper, un horitzó distòpic, on la gent més gran es sotmeten a una eutanàsia voluntària contractant el Plan 75. També hi haurà el debut de les directores catalanes Mònica Cambra i Ariadna Fortuny amb “Un sol radiant”, en què dues germanes, Mila (Laia Artigas), i la seva germana gran (Nunu Sales), i també la mare (Núria Prims), passen uns dies aïllats del món en una casa de camp amb Mila disposada a organitzar una festa per sublimar un fet irreversible que s’acosta. “Metronom” del director romanès debutant Alexandru Belc, estrenada a la secció Un Certain Regard de Canes, amb un grup de joves que es troben per escoltar música d’amagat d’un programa clandestí en la Romania dels anys setanta sota la dictadura del general Ceausescu. O el debutant Marian Mathias amb “Runner”, Premi Especial al Festival de Sant Sebastià, amb un film ambientat en els marges de la societat americana amb un tractament dels paisatges dignes dels primers films de Terrence Malick.

     La protagonista del Focus D'A 2023 és la directora anglesa Joanna Hogg, de qui es podrà veure els seus treballs previs, com “The Souvenir” (2019) i “The Souvenir II”(2021), a més de l'estrena del seu darrer film, “La hija eterna”, film  produït per Martin Scorsese i protagonitzat per Tilda Swinton, en un paper doble, un relat d’aires gòtics ambientat en una vella casa familiar i centrat en les relacions de mares i filles. El D'A 2023 entregarà per primera vegada el Premi D'A que reconeix la trajectòria d'un cineasta compromès amb l'autoria i el cinema independent, guardó que s'atorgarà a la cineasta Céline Sciamma, directora de films tan preciosos com “Retrato de una mujer en llamas” o “Petite maman”. El D'A es clausurarà amb una de les sensacions espanyoles de l'any, “20.000 especies de abejas” d'Estibaliz Urresola, protagonitzada per Patricia López Arnaiz i Sofía Otero, guanyadora de l'Os de Plata a l’última Berlinale.

Joan Millaret Valls