El Festival de Canes és testimoni de la plenitud d’Scorsese

El Festival de Canes és testimoni de la plenitud d’Scorsese

Martin Scorsese retorna a Canes per oferir una classe magistral cinematogràfica en el seu nou llargmetratge en estrena mundial “Killers of the Flower Moon”, fora de concurs.  El director, guionista i productor Martin Scorsese ja va ser guardonat amb la Palma d'Or l'any 1976 amb “Taxi Driver” i va guanyar el Premi al Millor Director per “After Hours/Jo, qué noche!” (1986). Es tracta d’una fita cinematogràfica en tota regla que confirma l’excepcional estat de forma del veterà Scorsese. Un monument cinematogràfic farcit d’escenes i moments resolts a nivell de planificació i realització de manera magistral.

     La pel·lícula exhibida està basada en el best seller homònim de David Grann, amb guió d’Eric Roth i el mateix Scorsese. Es tracta d’un film històric ambientat a l'Oklahoma dels anys 20  carregat d’una mirada corrosiva sobre la gènesis violenta i depredadora dels Estats Units i sustentada sobre el racisme i la xenofòbia. I és que “Killers of the Flower Moon” explica l’assassinat premeditat per pura voracitat capitalista de membres de la nació índia Osage que s’han vist enriquits sobtadament gràcies a la productiva extracció de petroli. Una temàtica propera a la de “Pous d’ambició” (2007, Paul Thomas Anderson), adaptació d’un relat d’Upton Sinclair.

      El protagonista principal és Ernest (Leonardo DiCaprio), un soldat que torna després de la I G.M., i que és acollit a casa del seu tiet William Hale “King” (Robert De Niro), patriarca agrari i amic i benefactor de la nació Osage. Però el pla ocult de King és aprofitar l’arribada del jove per seduir i casar-se amb una dona rica índia, Molly Burckhart (Lily Gladstone). Una estratègia astuta i criminal que busca l’enriquiment obtenint tot el seu patrimoni després de l’eliminació progressiva i selectiva de tots els membres de la família que puguin heretar la fortuna. 

     Un film entre western i policial, amb dotzenes d’assassinats no resolts ni investigats, que esbossa en tota la seva cruesa l’eradicació de població autòctona índia. Un film que ens deixa una extraordinària interpretació de Di Caprio, un babau de manual utilitzat com un ninot, un titella al servei del seu gansteril tiet, el qual torna a treballar amb Scorsese després de “El Lobo de Wall Street”(2012). Completa el repartiment, entre altres, Jesse Plemons, com a investigador del FBI d’Edgar Hoover encarregat de resoldre els assassinats, un agent enviat pel govern després de la visita d’una representació de la nació ameríndia Osage a la Casa Blanca. 

Joan Millaret Valls (AMIC)