‘El gat Tabby i altres històries felines’

‘El gat Tabby i altres històries felines’

Atractiva dosis de cinema d’animació infantil 

      El migmetratge britànic ‘El gat Tabby’ de Jac Hamman i Sarah Scrimgeour, adaptació animada d’un conte per la quitxalla de Julia Donaldson i Axel Scheffer, ens presenta un cantant de carrer, Fred, i un gat tigrat, Tabby, els quals interpreten diversos temes en un carrer de Londres. Però un dia el gat cantant Tabby coneix una gateta, Guant, mentre l’home pateix un accident i els dos amics acaben separats. Així Tabby esdevindrà un gat casolà al costat de Guant mentre Fred reprèn sol la música al carrer un cop recuperat de l’ensurt. ‘El gat Tabby’ és una bonica lliçó d’amistat i de vida plena de calidesa i d’emoció. 

     ‘El gat Tabby’ es complementa amb una sèrie de curtmetratges animats europeus de diverses procedències i diferents estils amb protagonisme exclusiu d’altres gats. La peça d’animació txeca ‘Erwin’ del director Petr Jindra ens presenta en una animació més angulosa un gat amant de les caixes que s’entesta a viure en un microones que acaba de comprar la mestressa de la casa. ‘Gat i ocell’ de l’alemanya Francha Sachse recull la relació d’un gat i un ocell en una peça breu d’animació mig abstracte on prevalen la depuració de les formes i el blanc i negre. 

      Completen aquest recopilatori felí la colorista ‘Gat’ de l’alemanya Julia Ocker sobre un gat cuiner que vol preparar una recepta amb uns ratolins dels quals es farà amic com si for una rèplica a la batussa dels eterns enemics ‘Tom i Jerry’ de William Hanna i Joseph Barbera. Però la peça més rodona i perfecta de totes és el darrer treball, ‘El gat i l’arna’ de la cineasta India Bernardo, producció canadenca-britànica. Aquí tenim un gat blanc domèstic que intenta fer una migdiada en un sofà i acaba vivint una increïble aventura plena d’imaginació i de fantasia amb una arna blava que li fa la guitza.

Joan Millaret Valls