El moniato

El moniato

Propietats nutricionals

El moniato és una hortalissa rica en hidrats de carboni complexos i sucres. Per això, el seu contingut calòric és mitjà (100 kcal per cada 100 g) i té un sabor dolç molt marcat. No té greixos però sí gairebé un 2% de proteïna. D’aquesta proteïna convé destacar que és rica en un tipus d’aminoàcid essencial (la metionina), que no és habitual en els productes vegetals i, per tant, pot ser interessant per a les persones vegetarianes.

Normalment se sol comparar el moniato amb la patata perquè tots dos són tubercles i admeten formes de cocció semblants, però cal destacar que el moniato és superior en contingut nutritiu en relació amb les vitamines A, E, C i l’àcid fòlic.

Efectes sobre l’organisme

  • 1. Ajuda a depurar el fetge. El moniato conté l’aminoàcid essencial metionina. És un aminoàcid amb contingut en sofre que actua ajudant a desintoxicar el fetge.
  • 2.  Efecte preventiu del càncer: Les varietats amb més carotens són les ataronjades i grogues i, d’acord amb el llibre El equilibrio a través de la alimentación, de la nostra especialista Olga Cuevas, els betacarotens i d’altres pigments carotenoides que són a les verdures grogues i ataronjades inhibeixen el desenvolupament dels tumors, especialment els de pulmó i els de pell.
  • 3. Protegeix la salut de la vista i la pell: Pel seu contingut en vitamina A i E, el moniato és un dels aliments que van bé per a la vista i també per a la pell.
  • 4. És hidratant del sistema digestiu: el 70% del pes del moniato és aigua i, per tant, té un efecte hidratant, sempre que triem les opcions de cocció que conservin millor aquest contingut aquós. Per aconseguir això, s’ha de coure al vapor o bullir-lo. Si el rostim al forn, bona part d’aquesta aigua es perd i els sucres es caramel·litzen.

Com es cuina

S’han de guardar en un lloc fosc (perquè no es grillin), ventilat i fresc (per sota dels 15 ºC). D’aquesta manera, ens aguantaran fins a una setmana. Millor no guardar-los crus a la nevera, perquè tenen tendència a germinar i fermentar. A més, no es conserven bé en bosses de plàstic, millor que siguin de roba.

El moniato s’ha de cuinar bé, perquè si no és indigest i, com ja hem dit, les millors formes de cocció són aquelles que permeten que en conservem l’aigua que contenen. Vint minuts de cocció al vapor o bullit i ja el tindrem a punt. Per saber si està cuit, l’hem de trobar tou al tacte.

Cultiu ecològic, proper i de temporada: la varietat que podem trobar més estesa al nostre país és l’ataronjada, anomenada Georgia, que és una de les més riques en vitamines

Marta Texidó