L’atenció primària del segle XXI.
L’atenció primària del segle XXI.
.jpg)
L’atenció primària i comunitària (APiC) s’adapta a la nova societat de la tecnologia, com ho fan totes les altres estructures de l’àmbit de la salut, educació, seguretat, etc. Al nostre país es consolida com l’eix vertebrador del sistema de salut i garant de l’atenció en la proximitat al domicili de la ciutadania. En aquesta línia el Departament de Salut aposta pel reforç de l’APiC per fer-la cada cop més resolutiva i capaç de donar un servei d’alta qualitat a la seva població. La incorporació de nous perfils professionals als equips d’atenció primària, com són els referents de benestar emocional, dietistes-nutricionistes, higienistes dentals i fisioterapeutes, busca aquest reforç dels equips, donar una resposta més resolutiva i que els professionals dels CAP disposin de més recursos per millorar la salut de les persones.
Les actuacions d’aquests nous professionals estan enfocades prioritàriament en la prevenció de patologies, i en la promoció d’hàbits saludables, sobretot entre els col·lectius vulnerables i amb l’objectiu de reduir les desigualtats en salut.
Els CAP ja han començat a sumar aquests nous professionals i es preveu que al llarg d’aquest any 2023 hi treballin a Catalunya 366 referents de benestar emocional comunitaris, 150 dietistes-nutricionistes, 365 higienistes dentals i 366 fisioterapeutes.
Els darrers en incorporar-se seran els fisioterapeutes, que ho faran durant aquest 2023 i que volen donar resposta a algunes de les patologies més freqüents dels sistema de salut, com són els dolors vertebrals (lumbàlgies i cervicàlgies) també el mal de genoll o de maluc crònic, el dolor d’espatlla o problemes de fragilitat física en gent gran, per evitar la discapacitat a través d’intervencions en grup al mateix CAP o a algun centre comunitari del barri o del poble, buscant així una vinculació de la població a recursos de la comunitat que poden millorar la seva salut. Una bona atenció i un bon suport dels fisioterapeutes, des de l’atenció primària, pot estalviar molt patiment als pacients i alleugerir molta pressió assistencial a la resta de professionals dels CAP.
A banda dels fisioterapeutes, els CAP ja compten amb els nous perfils que promouen hàbits alimentaris saludables i s’ocupen de prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació, especialment entre els col·lectius que més ho necessiten.
Per la seva banda, la figura del referent de benestar emocional comunitari des de l’APiC fa promoció i prevenció en salut emocional des de ja fa més d’un any, amb actuacions grupals per pal·liar el malestar emocional. Detecta precoçment alguns signes que puguin indicar alguna malaltia de salut mental i vincula pacients que han estat seguits pels centres de Salut Mental amb dispositius de la comunitat que poden tenir un efecte beneficiós per a la seva salut. Tot això enfocant-se principalment a les persones més vulnerables social i econòmicament.
Per últim els higienistes dentals, que s’han incorporat als CAP com a primer pas del desplegament de la llei de Salut Bucodental del Parlament de Catalunya, ja han començat a fer higienes i actuacions de prevenció i promoció de la salut bucodental adreçada a infants de menys de 14 anys, dones embarassades i població vulnerable des del punt de vista socioeconòmic.
En definitiva, gairebé un miler de nous professionals que s’incorporen a l’Atenció Primària i Comunitària per fer-la més forta, més resolutiva, i que millori encara més el servei que dona a la seva població de referència.
Rafael Ruiz Riera, Director Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària. Departament de Salut.
Fotografia: Helena de la Torre