Les castanyes i les seves propietats nutricionals.

Les castanyes i les seves propietats nutricionals.

La castanya s’acostuma a classificar dins el grup de la fruita seca malgrat que és molt diferent de la resta de membres d’aquest grup.

Els seus components principals són els hidrats de carboni, aproximadament un 40%, mentre que en la resta de fruites seques ronden el 15-20%.

Contenen moltes menys proteïnes i greixos que la resta de fruites seques; per tant no és tan calòrica però si és  una font d’energia força adequada en situacions d’esforç.

A més a més, cal destaca altres components importants:

  • Potassi, recomanable en casos d’hipertensió
  • Àcid fòlic, molt beneficiós durant l’embaràs.
  • Vitamines antioxidants, com la Vitamina E i la Vitamina B3.

La castanya  aporta escalfor i energia duradora. Els seus hidrats de carboni complexos permeten que l’organisme els absorbeixi lentament i progressivament de manera que mantenen els nivells de sucres equilibrats en sang; per tant, no generen una baixada de sucre en picat (com fan els sucres simples), que és el que ens fa venir la fam de llop, sinó que les castanyes ens aporten combustible de qualitat perquè l’organisme funcioni a ple rendiment diverses hores.

A causa d'aquesta proporció tan elevada d'hidrats de carboni, les persones amb diabetis haurien de moderar el consum de castanyes.

Les castanyes milloren el trànsit intestinal, contenen una gran quantitat de fibra. Però en canvi les persones amb un sistema digestiu dèbil han d’anar en compte de no menjar-ne massa, perquè poden provocar flatulències i malestar intestinal.

La millor manera de prevenir aquests efectes secundaris la detallem a l’apartat que explica com es cuinen: un bon remull i una cocció llarga i suau amb espècies que ens ajudin a digerir.

Canvis vitals de les castanyes segons la medicina tradicional xinesa

Segons la medicina tradicional xinesa, les castanyes nodreixen els ronyons, que precisament són els òrgans que més pateixen durant l’hivern. Aquest aliment actua escalfant i propiciant l’activació dels ronyons.

Per tant, són especialment indicades per a les persones que pateixen de retenció de líquids i dolors lumbars relacionats amb la debilitat dels ronyons, així com per a les persones grans, ja que amb l’edat els ronyons són uns dels òrgans que perden més ràpidament l’energia vital.

Les castanyes a la cuina

El truc: recordeu que, tant si les compreu fresques com assecades, les castanyes les heu de tenir tota la nit en remull (8 hores mínim) perquè deixin anar les substàncies que les fan més difícils de pair.

A més, cal eliminar-ne completament la pell en forma de tel que cobreix les castanyes, ja que és molt indigesta i els dóna mal gust. Això s’aconsegueix més fàcilment amb el remull en el cas de les castanyes seques, i amb el remull i escaldant-les en el cas de les castanyes fresques.

Castanyes de cultiu proper i ecològic

Comprar sempre que es pugui castanyes de bona qualitat, cultivades a prop de casa vostra i si pot ser, d’agricultura ecològica. A Catalunya es cultiven a la Garrotxa, el Pla de l’Estany, la Selva, la Conca de Barberà, Osona. Comprar productes locals i propers ajuda a donar-los un valor i a fer més sostenible la pagesia i el planeta en general.

Compota de  castanyes

Ingredients:  

1K de castanyes

1 poma

Suc d’una taronja

Aigua

½ canonet de canyella

Gingebre ratllat

un grapadet d’anissos

Preparació:

Fer una incisió en cada castanya, a mi m’agrada fer una creu, es pelen millor. Posar a l’olla pressió amb aigua 15 minuts. Un cop es refredin, pelar-les i esmicolar-les. Posar-les en un pot amb el suc de la taronja i l’aigua i afegir la resta d’ingredients. Posar a bullir de 15 a 20 minuts més. Vigilar que no es quedi sense líquid però que tampoc hi hagi massa aigua.

Un cop refredat, passar amb la batedora fins que quedi amb textura de crema o puré.

Aquest puré és molt bo per acompanyar plats salats de carn: pollastre, llom ibèric...

Bon profit!!

Què diu la saviesa popular sobre les castanyes:

-          A la tardor castanyes i cargols amb banyes

-          Any de bolets, any de castanyes

-          Castanya bullida, castanya avorrida

-          Castanyes per Nadal saben bé i es paeixen mal

-          Castanya torrada i calenta escalfa les mans... i el ventre

-          El mal de migranya es cura amb castanya

-          Cargol treu banyes que el teu pare  cou castanyes

-          Per l'octubre, cauen cabells i castanyes, i creixen banyes

-          Per Sant Cebrià, castanyes a la mà

-          Per Sant Martí, castanyes i novell vi.

-          Semblar-se com un ou a una castanya

-          Si per Santa Magdalena plou, es podreix la castanya i la nou.

-          Treure les castanyes del foc.

Cinta Texidó