Les emocions

Les emocions

Què són les emocions?

Són, meravellosos regals que tenim i ens permeten saber què estem atraient. Són l'expressió autèntica de qui som i ens porten a la manera d'actuar de cadascú.

En tota emoció hi ha implícita una tendència a l'acció, perquè l'emoció afecta els pensaments, a l'estat d'ànim, l'equilibri del cos i la voluntat d'acció.

Les emocions poden modificar el nostre pensament, el nostre estat d'ànim i fins a la nostra voluntat d'actuar en un sentit o l'altre.

Les emocions les poden agrupar, en termes generals, d'acord amb la manera com afecten la nostra conducta: si ens motiven a aproximar-se o evitar-ne alguna cosa.

Quantes emocions diferents hi ha?

El psicòleg Robert Plutchik, és qui va identificar i classificar les emocions en el 1980. Va idear "la roda de les emocions" on va proposar que els animals i els éssers humans experimenten 8 categories bàsiques d'emocions que motiven diverses classes de conducta adoptiva. De les quals 4 són primàries i 4 són secundàries.

Les emocions són com els colors. A partir d'una base, es crea una àmplia gama.

Les 8 emocions bàsiques són:

Alegria, acceptació (confiança), por, sorpresa, tristesa, disgust, enuig, anticipació. Cascuna d'aquestes ens ajuden a adaptar-nos a les demandes del nostre ambient encara que de diferents maneres.

Segons Plutchik, les diferents emocions es poden combinar per produir un rang d'experiències encara més ampli. L'esperança i l'alegria, combinades es converteixen en optimisme, l'alegria i l'acceptació ens fan sentir afecte, el desengany és una barreja de sorpresa i tristesa.

La intensitat emocional varia en un individu a un altre. En un extrem es troben les persones experimenten una intensa alegria i en l'altre extrem hi ha els que semblen no tenir sentiments, fins i tot en les circumstàncies més difícils.
Com més intensa sigui l'emoció, més motiva, és la conducta. Les emocions varien segons la intensitat dins de cada categoria i aquest fet amplia molt el rang d'emocions que experimentem.

Les emocions van acompanyades de diverses expressions del cos, hi ha una sèrie de reaccions emocionals que poden ser cridades socials, perquè en la producció de les mateixes intervenen persones o situacions socials.
Per aprendre a controlar les nostres emocions, hem d'aprendre a observar, aprendre a analitzar-amb objectivitat, Què em passa?, Per què?, Què sento?
Hem d'acceptar les nostres emocions, els nostres sentiments negatius (és evident que els positius generen benestar) que no convé reprimir sinó expressar adequadament i canviar en la direcció desitjada.

Hem d'airejar les emocions, parlar-ne, compartir-les amb algú que ens pugui comprendre, orientar i mai jutjar.

En la vida hi ha molt per donar i noves emocions què experimentar. Si creus que el teu cor està realment llest per deixar-se portar? Ja ha perdonat, ja ha oblidat i no està confós? Llavors llança't, a l'aventura i regala experiències... i qui sap, potser passions eternes.

La roda de les emocions:

Emocions primàries:
Són aquelles que es desencadenen en resposta d'un esdeveniment.

Alegria
és un sentiment afectiu, subjectiu i breu de durada que ens provoca una sensació agradable. La sensació és de fàcil percepció, ja que es manifesta a través de l'optimisme, i l'augment de l'energia.
Tristesa
és un estat natural d'aflicció, autocompassió, malenconia, desànim, desesperança, pena, dol, solitud, depressió i nostàlgia.
Enuig
és el sentiment de còlera, mal geni, atropellament, molèstia, fúria, ressentiment, hostilitat, animadversió, impaciència, indignació, ira, irritabilitat, violència i odi patològic. Es produeix per la frustració de no obtenir el que necessitem o desitgem.
Por
és el sentiment d'alerta i angoixa causat per un perill o mal, sigui real o imaginari.
És totalment impossible pensar en què quedaria reduïda l'emoció de la por si no estiguessin presents les sensacions de batecs cardíacs accelerats, ni de respiració lleugera, ni de llavis tremolosos, ni de membres debilitats, ni de pell de gallina, ni d'agitació visceral...

Emocions secundàries:
Són aquelles que sorgeixen com a conseqüència de les emocions primàries.

Acceptació (Confiança)
és aprendre a viure amb els nostres errors i els aliens, amb el passat, i que destaca pels aspectes positius per sobre els dolorosos. Amor, adoració, afinitat, amabilitat, amor desinteressat, caritat, devoció, dedicació, humilitat i amor obsessiu.
Disgust
és un sentiment de rebuig, fàstic, menyspreu i aberració. És desagradable i aversiu.
Sorpresa
La sorpresa pot ser considerada com una alteració emocional que causa una cosa que no està prevista o no s'espera, o una Impressió que causa una cosa inesperada, estrany o incomprensible.
Anticipació (Expectativa)
L'individu s'enfronta a conflictes emocionals i amenaces d'origen intern o extern, experimentant reaccions emocionals abans que tots dos es produeixin o bé anticipant les seves conseqüències, possibles esdeveniments futurs, i considerant de forma realista,respostes o solucions alternatives.

Frases d'emocions:

No som responsables de les emocions, però sí del que fem amb les emocions.- Jorge Bucay

No oblidem que les petites emocions són els capitans de les nostres vides i les obeïm sense donar-nos compte. - Vincent Van Gogh

L'emoció és la principal font dels processos conscients. No pot haver transformació de la foscor en llum, ni de l'apatia en moviment sense emoció. - Carl G. Jung

Com les emocions són estats mentals, el mètode per manejar ha de venir de dins nostre. No hi ha altra alternativa. No poden ser alliberades per tècniques externes. - Dalai Lama

L'emoció és la força mòbil i cimentadora; selecciona el congruent i tenyeix amb el seu color el seleccionat, donant unitat qualitativa a materials exteriorment dispars i dissemblants. - John Dewey

La música és la taquigrafia de l'emoció. - Lleó Tolstoi

Deixa't guiar només per les emocions. Abandona't en la teva primera impressió. Si alguna cosa t'ha commogut realment, transmetràs la sinceritat de la teva emoció als altres. - Jean-Baptiste-Camille Corot

Només es veu bé amb el cor; l'essencial és invisible per als ulls. – Antoine de Saint-Exupéry

L'artista és un receptacle d'emocions que vénen de tot arreu: del cel, de la terra, d'un tros de paper, d'una manera passatgera, d'una teranyina. - Pablo Picasso


Ellen Stone