Menys és més? Equilibri orientació i independència

Menys és més? Equilibri orientació i independència

"Ni massa poc, ni massa: hi ha seguretat".
- Eurípides, Medea

Actualment, en el món del Pilates, hi ha una tendència a l'ensenyament centrat en la menor intervenció possible amb el client. És a dir, la recomanació és que s'ha de guiar el menys possible a l'estudiant perquè, per si mateix, aprengui la tècnica correcta practicant.

"Menys és més" s'ha convertit en una tendència popular. Menys tacte, menys paraules.

És menys més?

Mies Van der Rohe va ser un arquitecte brillant que va proposar la idea de "menys és més" desenvolupant una forma de construcció amb línies senzilles. Aquest concepte es va traslladar al món de l'art, fent que els creadors assoleixin peces sorprenentment artístiques perquè són bellament austeres.

La senzillesa és un punt d'arribada, mai un punt de partida. Per exemple: Picasso, a l'inici de la seva carrera artística, va fer quadres d'una complexitat enorme i quan un mira els seus últims dibuixos, són sorprenentment senzills. El seu darrer dibuix és un autoretrat que sembla fet d'un sol traç. Aquella senzillesa és fruit d'haver recorregut un llarg camí, i que a poc a poc va ser capaç de sintetitzar-la amb unes quantes pinzellades sobre un llenç. Com deia Leonardo Da Vinci: La senzillesa és la més gran sofisticació. Ara bé, seria molt absurd ensenyar a algú que no sap res de pintura, a pintar com Picasso en la seva última etapa. El professor de pintura ha d'intervenir i corregir perquè l'alumne aprengui la tècnica correcta. Com a resultat, molts anys més tard, aquest estudiant pot fer la seva pròpia síntesi, desfer-se del que no necessita.

Els bons mestres són els que ens queden gravats al cor perquè van ser capaços de fer-nos veure quan estàvem equivocats. Alguns més durs, altres més amorosos, però els bons professors sempre troben la manera d'intervenir, d'influir en la nostra manera d'executar un moviment o de conceptualitzar una idea.

Tornant a l'activitat física i parafrasejant Joseph Pilates, podríem dir que cada persona és l'arquitecte de la seva pròpia felicitat, i una bona forma física és el primer requisit. Per aconseguir aquest estat de salut emocional és necessari que un mestre que s'ha esforçat i que tingui anys de formació faci de guia per evitar problemes indesitjables. En el món del Pilates, es pot observar que les persones que s'apunten a fer classes són molt diferents entre elles: persones amb experiència en Pilates, persones que fan activitat física esporàdicament, persones amb problemes de columna, qui es recuperen d'operacions, gent gran. persones que no han fet mai activitat física. En aquest univers d'estudiants (per posar alguns exemples), els professors de Pilates han de funcionar i intentar donar el millor de si mateixos. Podríem dir que si un professor té sis clients al seu estudi, aquest haurà de ser sis professors simultàniament, ja que haurà d'orientar cadascun d'ells dins de les seves possibilitats i assegurar-se que gaudeixin del viatge de tenir cura del seu propi cos. Si els alumnes tenen alguna limitació, animeu-los a superar-les i, fonamentalment, no deixeu que es lesionin! Cal una orientació atenta i compromesa.

El concepte "menys és més" pot ser aplicable a estudiants avançats que necessiten molt poques correccions, però encara les necessiten. Tots els necessitem! Guiar és una manera d'estimar de manera responsable i de compartir la pròpia experiència per ajudar l'estudiant a tenir una vida millor i més saludable. El nostre cos, al cap i a la fi, és el resultat dels nostres moviments, física, mental i emocionalment, la nostra obra d'art.

Com va dir Leo Buscaglia: "Massa sovint subestimem el poder d'un tacte, un somriure, una paraula amable, una oïda que escolta, un compliment honest o el més petit acte de cura, tots els quals tenen el potencial de canviar una vida". .

Eva Texidó