Nova edició del D’A Film Festival 2024

Nova edició del D’A Film Festival 2024

La primavera cinèfila a Barcelona s’inaugura amb una nova edició del D’A Film Festival

      La 14a edició del D’A Film Festival s’ha inaugurat amb la pel·lícula triomfadora del Festival de Cinema Espanyol de Málaga, ‘Segundo premio’ d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez. Es tracta d’una pel·lícula de ficció, com si fos un fals biopic, sobre el grup de pop espanyol Los Planetas i centrada en la gravació del seu tercer disc ‘Una semana en el motor de un autobús’ (1998). Aquesta nova edició del Festival de Cinema d’Autor de Barcelona que es desenvolupa entre del 4 al 14 d’abril es podrà seguir en sales de cinema com els Mooby Aribau, el Zumzeig  o el CCCB. La present edició, amb uns 130 films que s’exhibiran en diferents seccions, ha  cercat la paritat amb prop de 50 dones directores seleccionades. Un accent en femení que es fa evident en la tria de la realitzadora italiana d’Alice Rohrwacher com a personalitat premiada al D’A 2024.

       A part de presentar la seva darrera pel·lícula, “La Chimera”, a competició en el darrer Festival de Canes i guanyadora de l’Espiga de Plata de la darrera Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, d’Alice Rohrwacher oferirà una masterclass. La directora de pel·lícules tan precioses com “Le maraviglie” (2014) - guanyadora del Gran Premi del Festival de Canes- o 'Lazzaro feliz' (2018) - guanyadora també del premi al millor guió al Festival de  Canes – presenta a ‘La chimera’ una poètica i misteriosa història ambientada a la dècada dels 80 en una zona costanera del Mar Tirrena amb protagonisme del món clandestí dels saquejadors de tombes amb un jove arqueòleg anglès, Arthur (Josh O’Connor).

       D’altra banda, la retrospectiva està dedicada a la realitzadora francesa Catherine Breillat, amb presència de la seva darrera pel·lícula a competició en el passat Festival de Canes, ‘El último verano’, una història tèrbola i escandaloda amb guió propi  de Breillat sobre una advocada, Ana (Léa Drucker), que té una aventura sexual amb el seu fillastre de 17 anys, Théo (Samuel Kircher), posant en risc la seva carrera professional i trencant el seu matrimoni amb Pierre (Olivier Rabourdin). El cicle dedicat a Breillat permetrà apreciar 9 de les seves pel·lícules durant aquests dies a la Filmoteca de la Generalitat i també es comptarà amb la seva visita a Barcelona el proper dimecres dia 10. 

Per remenar i triar

   Una programació extensa i variada provinent del món sencer ens permetrà gaudir de films procedents del Festival de Canes en la sessió Direccions com ‘Sobre la hierba seca’ del cineasta turc Nuri Bilge Ceylan, una dissecció sobre la condició humana a través del periple d’una mestre a Anatòlia, o ‘Le retour’ de la directora francesa Catherine Corsini amb una història social d’una dona negre que retorna a Còrsega amb les seves filles. En aquesta secció també tindrem 'Snow Leopard', la pel·lícula  pòstuma del cineasta tibetà Pema Tseden, autor de obres com 'Jinpa' o 'Balloon', que fa un retrat humanista sobre la relació entre persones i animals. El cineasta estonià Marko Raat participarà amb  ‘8 Views of Lake Biwa’ en la secció Radars.

    En l’apartat Talents tenim ‘Paradise is burning’ de la debutant cineasta sueca Mika Gustafson, guanyadora del Premi a millor direcció a la secció Orizzonti de la Mostra de Venècia i guanyadora com a millor pel·lícula dels premis de la cinematografia sueca. Una pel·lícula que retrata la vida de tres germanes soles en una casa d’una barriada a les afores d’Estocolm després de ser abandonades per la seva mare mentre els serveis socials intenten solucionar el problema. Però les tres germanes, cuidades per la més gran, Laura, viuen felices i despreocupades malgrat tots els entrebancs ja que Laura amaga a les seves germanes més petites la veritat de tot plegat.

      En aquesta secció Talents participa ‘Hipnosis’ del cineasta Ernst de Geer, una coproducció de Suècia, Noruega i França, que es presenta com una comèdia nòrdica amb l’actor de ‘La peor persona del mundo’, Herbert Nordrum. El D’A 2024 ofereix sessions especials com ‘Mamífera’ de Liliana Torres, la seva tercera realització, amb Maria Rodríguez Soto i Enric Auquer com una parella jove que s’enfronta a un embaràs inesperat per reflexionar sobre la maternitat i el desig de no ser mare. La presència de cinema català va més enllà de ‘Mamífera’ ja que a la Secció Talents tenim un film com ‘Llobàs’ de Pau Calpe, que combina ruralitat i fantàstic, o la participació de Sergio Caballero amb ‘Lolo&Sosaku-The Western Archive’. 

    Un altre passi especial serà el de ‘Hate Songs’ d’Alejo Levis, després de passar pel Festival de Málaga, sobre el genocidi ruandès de 1994 que explica com dos actors ruandesos (Nansi Nsué i Boré Buika) i un tècnic de so belga (Àlex Brendemühl) es reuneixen a l’antiga seu de l’emissora de ràdio (RTLM) que va desfermar la xenofòbia al país. A la secció Un Impulso Colectivo competeix ‘Historia de pastores’ de Jaime Puertas o ‘La hojarasca’ de Macu Machín , que va passar per la secció Fòrum de la Berlinale. El certamen barceloní es clourà amb ‘Nina’, segon llargmetratge de la cineasta navarresa Andrea Jaurrieta, guanyadora del Premi especial de la Crítica en el recent Festival de Málaga, film protagonitzat per Patricia López Arnaiz i Darío Grandinetti.

Joan Millaret Valls