Palma d’Or en femení al 76è Festival de Canes

Palma d’Or en femení al 76è Festival de Canes

Després d’onze dies de bogeria cinematogràfica, el jurat internacional presidit pel cineasta suec Ruben Östlund ha decidit repartir els guardons intentant fer justícia a totes aquelles propostes que han excel·lit enmig d’una collita de gran qualitat pel que fa a la Secció Oficial a competició, com feia anys que no es veia. Es tracta d’un palmarès força equànime, que no ha despertat massa discrepàncies més enllà d’algun oblit envers alguna pel·lícula que ha marxat de buit com la preciosa i màgica “La Chimera” de la cineasta italiana Alice Rohrwacher.

   La triomfadora de la vetllada de la 76a edició del Festival Internacional de Cinema de Canes ha estat la remoguda i torbadora “Anatomía de una caída” de la cineasta francesa Justine Triet que barreja thriller psicològic i cinema de judicis. Un guardó que converteix a Triet en la tercera dona en guanyar una Palma d’Or a Canes després de la neozelandesa Jane Campion amb “El piano” (1993) i, recentment, la francesa Julia Ducornau amb “Titane” (2021). Una pel·lícula que compta amb una actriu excepcional, Sandra Hüller, present en un altre títol a competició, “Zona de interès” del britànic Jonathan Glazer, film tan glacial com perfecte sobre l’horror dels camps d’extermini nazi guardonat amb el Gran Premi.

     El premi a la millor direcció ha estat pel francovietnamita Tran Anh Hung per “La pasión de Dodin Bouffant”, un cineasta que filma amb extrema elegancia i amb una posada en escena cerimoniosa una gran història d’amor ambientada al món de l’alta cuina francesa l’any 1885. Mentre que el Premi del Jurat ha estat per a l’excepcional miniatura en forma de tragicomèdia social protagonitzada per una parella de desarrelats que s’enamoren romànticament a “Fallen Leaves” del finès Aki Kaurismaki. Premi al millor guió ha estat per Yuji Sakamoto per la pel·lícula japonesa “Monster” d’Hirokazu Kore-eda, cineasta japonès que incideix aquí de nou en la temàtica de les infàncies esgarriades però afegint un grau de complexitat i inquietud inexistent en les seves anteriors cintes més escorades cap a la comèdia amable. 

      Pel que fa als guardons a millor interpretació, el premi al millor actor ha estat per Koji Yakusho per la preciosa i commovedora pel·lícula japonesa “Perfect Days” del cineasta alemany Wim Wenders sobre un personatge solitari de vida ascètica que troba la plenitud de la vida en les petites coses. I el Premi  a la millor interpretació femenina ha estat per Merve Didzar per “Les herbes sèches” del cineasta turc Nuri Bilge Ceylan, actriu que interpreta una amiga del protagonista principal en un film melancòlic i desencisat que ens parla del pes de la vida i del compromís personal.

      D’altra banda, els premis de la secció paral·lela Un Certain Regard han reconegut principalment films africans en una competició farcida de cinema de tot el món i amb notable profusió de primeres obres. La guanyadora de la secció ha estat el debut de la directora britànica Molly Manning Walker amb el film anglogrec “How To Have Sex”. El premi del jurat ha estat pel també debutant marroquí Kamal Razraq i els eu film “Les meutes”. El premi a la millor direcció ha recaigut en la cineasta marroquina Asmae El Moudir i el seu film “La mère de tous les mensonges”. El premi a millor debut ha estat pel raper d’origen congolès Baloji i el seu film africà de fantasmes “Augure”. El premi d’ensemble ha estat per “La fleur de Buriti” dels brasilers João Salaviza i Renée Nader Messora. I, per acabar, el premi de la Llibertat ha estat pel sudanès Mohamed Kordofani i el seu film de debut “Goodbye Julia”

          

Joan Millaret Valls (AMIC)