Reiki

Reiki

Reiki és una paraula japonesa que designa un sistema de regeneració personal basat en l'energia vital, que té aplicacions tant per a la sanació com per al creixement personal i transpersonal.

Reiki s'aplica bàsicament mitjançant la imposició de mans, no implica massatge o manipulació, i en algunes circumstàncies pot transmetre's també a distància.

Produeix, generalment, una profunda relaxació i alleugeriment en el receptor, no té efectes col•laterals ni causa reaccions indesitjables, i per ser operatiu no necessita d'actituds com la fe o alguna determinada creença per part del receptor. Funciona igualment en nens, animals o plantes.

La simplicitat i disponibilitat de la seva aplicació ha fet que el Reiki sigui cada vegada més popular a tot el món, principalment com a pràctica terapèutica holística, encara que els seus practicants també poden recolzar-se en ell com a pràctica espiritual, independentment de qualsevol fe religiosa o absència de ella.

La paraula Reiki designa tant al sistema com a l'energia implicada. A occident acostumem a definir-la, de cara a una ràpida comprensió, com "energia vital universal", encara que el significat de la grafia kanji amb la que s'escriu aquesta paraula en japonès pot ser molt diversa. La síl·laba "Rei" fa referència a la qualitat espiritual d'aquesta energia, anomenada "Ki", equivalent al Chi (o Qi) que forma part de la teoria i pràctica de la medicina i les arts marcials xineses o al Prana, propi del ioga en l'Índia.

El mètode Reiki va ser creat a principis del segle XX per Mikao Usui, i si bé va sorgir en un marc conceptual propi de la cultura japonesa, no requereix l'adhesió a cap mena de fe religiosa, creença o filosofia.
El Reiki s'aprèn en un procés dividit, generalment, en tres nivells. El mestratge s'adquireix quan es desitja contribuir a la difusió del Reiki i a formar nous practicants.

Hi ha centenars d'estudis científics que recullen aquesta pràctica empírica, així com instruments sensibles que detecten el Qi, com ara els mesuradors que detecten l'equilibri o desequilibri energètic dels punts d'acupuntura. (Tot i així, Reiki no utilitza el mapa energètic propi de la medicina xinesa sinó que és aplicable, de forma autònoma, sense coneixements especialitzats en aquestes pràctiques).

Recentment, en el camp de la física quàntica, és probable que és pugui donar llum, en termes teòrics, sobre l'existència i la naturalesa del Ki, Qi o Reiki.

Marta Texidó

Mestra de Reiki-Terapeuta

Marta Texidó